Thuiskantoor

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thuiswerken? Kies ook thuis voor gezond werken!

Thuiswerken kan in bepaalde situaties de ideale oplossing bieden.

Is jouw thuiswerkplek wel een gezonde werkplek? Ontdek hoe je effectief kunt thuiswerken vanaf jouw kantoor thuis!

 

Benodigdheden thuiswerken

Welke hulpmiddelen heb je nodig om ergonomisch thuis te kunnen werken? Werken vanuit huis vraagt meer dan alleen een laptop of computer. Heb je bijvoorbeeld al aan de ergonomie van jouw kantoor thuis nagedacht? Een korte tijd aan de keukentafel zitten, lukt nog wel. Maar wanneer je dit op lange termijn blijft doen, zul je al gauw lichamelijke klachten ervaren.

De juiste laptopstandaard, ergonomische muis, toetsenbord of voetensteun kan al een heleboel verlichting bieden bij het thuiswerken.

Online werken vanuit huis

Veel organisaties kunnen door middel van online toch goed samenwerken vanuit huis. Een online call is zo gemaakt. Maar wanneer je niet de enige bent die op dat moment thuis is, kan het best lastig zijn om je collega, klant of relatie goed te kunnen verstaan. Kies jij voor thuiswerken? Dan is het hebben van een goede headset bijna een must. Ook een kwalitatieve webcam kan van pas komen, zodat je gesprekspartner je daadwerkelijk kan zien.

Een compleet kantoor thuis

Het kan maar zo zijn dat je tijdens het thuiswerken een printje of kopie moet maken. Soms werkt dit gewoon prettiger, soms is het noodzakelijk. Als je om wat voor reden dan ook de printer nodig hebt, dan is het ook fijn om voldoende inkt en cartrdidges in huis te hebben.

Ook bij thuiswerken is het af en toe fijn dat je even op kunt staan of even je benen kunt strekken. De aanschaf van een zit-sta bureau is wellicht wat rigoureus, maar een zit-sta kruk kan je wel degelijk helpen. Je benen worden niet langer afgekneld door middel van een zit-sta kruk én je bent actiever aan het werk. Je stimuleert je bloedcirculatie en voelt je fitter wanneer je meer in beweging bent.

Effectief thuiswerken – tips

Ben jij al effectief aan het thuiswerken? Met de volgende tips maak jij van thuiswerken gezond werken:

  1. Ben je tien minuten achter elkaar geconcentreerd aan het werk? Neem dan even een mini-mini pauze. Kijk even op van je beeldscherm of draai je hoofd eens naar links en rechts. Ga vervolgens weer aan het werk.
  2. Vermijd het zitten in direct zonlicht, bijvoorbeeld in je tuin of op het balkon. Maar ook binnen achter het raam. De zon kan je niet alleen afleiden, maar zorgt er vaak ook voor dat je met je ogen begint te knijpen. Daarnaast is het felle zonlicht een te groot contract met je beeldscherm.
  3. Zorg ervoor dat je jouw laptop of beeldscherm op ooghoogte hebt gezet. Dit bevordert de concentratie en verminder pijnklachten in de rug of nek.
  4. Zit je al enige tijd stil, maar staat er een telefoontje op de agenda? Overweeg om dit telefoongesprek al lopend te voeren. Loop een rondje door je huis, strek die benen.
  5. Een gevaar van thuiswerken is een gebrek aan lichaamsbeweging. Je kunt immers zo uit bed rollen en aan je thuis werkplek gaan zitten. Daarom is het van belang om tussendoor je beweging te pakken. Loop in je pauze een ronde buiten, doe even een kleine boodschap en ga weer terug aan het werk.
  6. Wist je dat het hebben van een plant op je werkplek je maar liefst 15% tot 19% productiever maakt? Zoek dus een werkplek in huis waar je zicht hebt op groen.
  7. Neem regelmatig een pauze. Als je op kantoor aan het werk bent, maak je vaak al gauw een praatje met een collega bij het koffiezetapparaat of je speelt een potje tafeltennis. Thuis kan dit niet en zul je jouw pauzes zelf moeten regelen.

 

MegaOffice heeft alles voor op kantoor, THUIS en school!